[O2] Szum opon doprowadza mnie do białej gorączki!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eaglemirek
    RS
    • 2010
    • 14107
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Z moich skromnych :szeroki_usmiech doświadczeń powiem tak. Wyząbkowaniu ulegają (przynajmniej tak było w moich Fuldach) zewnętrzne klocki bieżnika po wewnętrznej stronie opony. Wydaje mi się że im są mniejsze tym lepiej a dodatkowo jak i czy w ogóle są ze sobą zespolone. Nie wiem czy jasno się wyraziłem ale porównajcie sobie budowę bieżnika przykładowo Bridgestone Turanza ER300, Continental ContiSportContact 3 oraz goodyear hydragrip czy Fulda CARAT EXELERO. Kolejna sprawa to, że te pierwsze to asymetryczne a Goodyear i Fulda to kierunkowe, a podobno do naszych Czeszek szczególnie w wersji combi nie powinno zakładać się opon kierunkowych. Ilość lamelek pewnie też ma znaczenie jeśli chodzi o wywoływany hałas co widzimy dobitnie przy zimowych oponach. Ja póki co podtrzymuję że na Conti mam nadal ciszej niż na Fuldach. Ciśnienie utrzymuję na poziomie 2,4 przy przy profilu 45 bo boję się o felgi :diabelski_usmiech

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Tichy
      Rider
      • 2010
      • 544

Panowie, hałas oprócz opon, zależy również od ciśnienia. Ja "fabrycznie" miałem w 16-to calowych kołach ok. 2.8 w każdym kole - nie wiem dlaczego - może tak się lepiej na lawecie trzymał. Po zmniejszeniu do 2.4 hałas znacząco spadł...

Komentarz

• sezamek1
        Drive
        • 2010
        • 70

Zamieszczone przez Tichy
        Panowie, hałas oprócz opon, zależy również od ciśnienia. Ja "fabrycznie" miałem w 16-to calowych kołach ok. 2.8 w każdym kole - nie wiem dlaczego - może tak się lepiej na lawecie trzymał. Po zmniejszeniu do 2.4 hałas znacząco spadł...
        Witam,

Ja mam opony Continental 195/65/R15 i ciśnienie w oponach 2,1 bar. Po zmianie z zimowych odnoszę wrażenie, że zrobiło się głośno, szczególnie powyżej 80 km/h.

Szanowni koledzy i koleżanki jakie Wy macie ciśnienie w oponkach i jak to wpływa na hałas?

Komentarz

• Zorr
          RS
          • 2011
          • 2110

Zamieszczone przez sezamek1
          Witam,

Ja mam opony Continental 195/65/R15 i ciśnienie w oponach 2,1 bar. Po zmianie z zimowych odnoszę wrażenie, że zrobiło się głośno, szczególnie powyżej 80 km/h.

Szanowni koledzy i koleżanki jakie Wy macie ciśnienie w oponkach i jak to wpływa na hałas?
          po zmianie z zimowych UG8 na fabryczne Conti nagle stało się głośno. Z tego co zauważyłem sporo zależy od asfaltu po jakim jadę, tyle że ja słyszę opony jak jeżdżę po mieście z odp. prędkościami, ale już ich nie bardzo słyszę (albo nie zwracam uwagi) na trasie.

Ciśnienie opon, o to ciekawy temat, poprosiłem zmieniających opony o pompowanie na 2.3 po 2tyg jak sprawdzałem jednym ciśnieniomierzem to wartości były jakieś z kosmosu, natomiast drugi pokazał 2.5 z przodu a z tyłu 2.2. Dopompowałem tył do tych 2.5 tak aby było równo wszędzie, ale ile faktycznie mam tego nie wiem, bo co miernik to inna wartość.
          Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
          Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez Zorr
            bo co miernik to inna wartość.
            dlatego warto mierzyc zawsze tym samym miernikiem\na tej samej stacji

Zamieszczone przez Zorr
            poprosiłem zmieniających opony o pompowanie
            Stary miał ostatnio w każdym kole inne ciśnienie, więc te prośby można sobie darować
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

• sezamek1
              Drive
              • 2010
              • 70

Zamieszczone przez Zorr
              Witam,

po zmianie z zimowych UG8 na fabryczne Conti nagle stało się głośno. Z tego co zauważyłem sporo zależy od asfaltu po jakim jadę, tyle że ja słyszę opony jak jeżdżę po mieście z odp. prędkościami, ale już ich nie bardzo słyszę (albo nie zwracam uwagi) na trasie.

Ciśnienie opon, o to ciekawy temat, poprosiłem zmieniających opony o pompowanie na 2.3 po 2tyg jak sprawdzałem jednym ciśnieniomierzem to wartości były jakieś z kosmosu, natomiast drugi pokazał 2.5 z przodu a z tyłu 2.2. Dopompowałem tył do tych 2.5 tak aby było równo wszędzie, ale ile faktycznie mam tego nie wiem, bo co miernik to inna wartość.
              Witam,

Kolego, a zauważyłeś może prawidłowość typu np. 2,5 bar cicho, a 2,1 bar głośno.

W tamtym roku jeżdziłem na tych samych letnich oponach co teraz, ale z ciśnieniem 2,3 bar we wszystkich czterech kołach. Teraz jak zmieniałem z zimówek na letnie to wulkanizator nabił mi 2,1 bar we wszystkich czterech kołach i wydaje mi się, ze jest głośniej.

Komentarz

• Walt
                L&K
                • 2011
                • 1065
                • Seat

U mnie też letnie Conti słychać mocniej od zimowych Fuld. A powinno być raczej odwrotnie :shock:
                SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez Walt
                  U mnie też letnie Conti słychać mocniej od zimowych Fuld. A powinno być raczej odwrotnie :shock:
                  kiedyś tak było, że zimówki były zawsze dużo głośniejsze
                  saport techniczny baj DGW
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm
                  no i nie ma :-)

Komentarz

• czesio73
                    Drive
                    • 2011
                    • 64

Ja mam opony Continental 195/65/R15 i ciśnienie w oponach 2,1 bar. Po zmianie z zimowych odnoszę wrażenie, że zrobiło się głośno
                    Zamieszczone przez Zorr
                    po zmianie z zimowych UG8 na fabryczne Conti nagle stało się głośno.
                    Mam dokładnie takie same opony i podobne odczucia - fabryczne Coninentale są zbyt głośne.
                    Nie zmienia to faktu że Skoda jest gorzej wyciszona niż np. Vw Passat, Opel Astra czy Mercedes E-klasa (którymi do tychczas dłużej jeździłem). Oczywiście najcichszy był Merc.

Komentarz

• piramida
                      RS
                      • 2009
                      • 12222
                      • Superb III (3V3)

Nie wiem jak u was ale u mnie przez około 40kkm jeżdziłem z szumem dochodzącym z kół, myślałem że opony sa wyząbkowane, co sie później okazało to łożysko dawało w dupę, po wymianie łożyska zapanowała cisza i teraz to żadne gumy nie szumią :diabelski_usmiech
                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• czesio73
                        Drive
                        • 2011
                        • 64

Zamieszczone przez piramida
                        okazało to łożysko dawało w dupę
                        Tak, ale ja mam nowy samochód (2011 rok) i od momentu wyjazdu z salonu szumi na tych oponach a na zimowych jest deko ciszej.

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez czesio73
                          Tak, ale ja mam nowy samochód (2011 rok) i od momentu wyjazdu z salonu szumi na tych oponach a na zimowych jest deko ciszej.
                          jak byś jezdził klekotem to by ci szum opon nie przeszadzał bo klekot wszysko zagłuszy :diabelski_usmiech
                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Zorr
                            RS
                            • 2011
                            • 2110

Zamieszczone przez czesio73
                            jak byś jezdził klekotem to by ci szum opon nie przeszadzał bo klekot wszysko zagłuszy :diabelski_usmiech
                            ... tudzież radio...

co do pytań, nie badałem poziomu głośności w odniesieniu do ciśnienia opon, nie mam za bardzo warunków tj. własnej sprężarki i dobrego ciśnieniomierza, aczkolwiek w firmie zdaje się mamy urządzenie do pomiaru głośności.
                            Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                            Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Jacek_G
                              Classic
                              • 2009
                              • 5

Panowie,

Garść moich opinii:

Opony letnie Turanzy ER300 - po 2 sezonach już zaczęły dawać o sobie znać większym szumem - nieznacznie ale większym. ( zamieniam co sezon czyli co 15.000 km tył - przód )
                              Opony zimowe Winter Sport 3D - po 2 sezonach mniej zmieniły szum niż letnie, ale też mniej jeździły: w sezonie ~6.000 km.

Zmiana pompowania w letnich - przejście z 2.0 na 2.5 spowodowało, że opony letnie (szczególnie na tym grudkowatym i przyczepnym anty aquaplaningowym nowym asfalcie ) grały zdecydowanie głośniej - jak mocniej napompowany balon :lol:

Zimowym zmiana ciśnienia (w rozsądnych granicach ...) nie wpływa na głośność, ale wpływa na przyczepność na sniegu / lodzie i brei śniegowej (zmniejszanie ciśnienia poprawia chwyt :diabelski_usmiech ), ale znowu to mniejszenie przeszkadza na przyczepność na wodzie....

Tyle uwag o gumach....

p.s.
                              I tak generalnie nie powinniście narzekać na hałas, ja mam 4x4 do tego 1.9 TDI i zapewniam was że do dźwięku: napędu, wału, opon, silnika można się przyzwyczaić :twisted:

Pozdrawiam
                              Jacek

Komentarz

• kabanos
                                RS
                                • 2011
                                • 4544
                                • Octavia I combi (1U5)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Jacek_G
                                Opony letnie Turanzy ER300 - po 2 sezonach już zaczęły dawać o sobie znać większym szumem - nieznacznie ale większym.
                                Typowe dla tych opon.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Set
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 113

Są zakłady, które wyciszają samochody ...

Koszt około 6000 zł.

To i tak taniej niż kupić vw :wink:

Komentarz

• Tichy
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 544

Osobiście mam fabryczne asymetryczne niekierunkowe Dunlopy 16cali i były głośne od początku. Teraz po przesiadce z zimówek 15 cali znowu to odczuwam...

Komentarz

• kabanos
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 4544
                                      • Octavia I combi (1U5)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Tichy, jakie dunlopy?

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Tichy
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 544

kabanos, asymetryczne, niekierunkowe, 16 cali na aluskach - nie pamiętam dokładnie typu - jak sprawdzę to napiszę.

Komentarz

• pandzik
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2254
                                          • Seat

Octavia 2 Tour także jest kiepściutko wyciszony... U mnie wpada w jakiś rezonans (zdaje sie wydech), przy prędkości oko 100-105km/h. Powyżej robi sie ciszej.

Komentarz

• Tichy
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 544

pandzik, chyba nie liczyłeś, że OII Tour będzie lepiej wyciszona...

Komentarz

• pandzik
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2254
                                              • Seat

Tichy, Liczyłem, że będzie znośnie. Niestety w porównaniu z Focusem 2, którym teraz jeżdżę jest mizernie. A Focus był tylko kilka tyś droższy , ale z lepszym wyposażeniem i silnikiem. Tylko mniejszy... :szeroki_usmiech

Komentarz

• LOREN* 1.4 tsi
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 12

Witam wszystkich forumowiczów którzy przyłączyli się do dyskusji
                                                Po „złych doświadczeniach” z jazdy w tamtym roku na Goodyear EXCELLENCE (alusy MAK Veloce )
                                                w październiku (ubiegłego roku) zmieniłem na zimówki (felgi stalowe) to szum ucichł i jeździło się naprawdę sympatycznie
                                                W marcu tego roku kupiłem nowe letnie opony BRIDGESTONE Ecopia 150 r15 (szczerze polecam) ale szum jak był tak został :[
                                                Opony na których jeździłem w tamtym roku w Octavii i tak na nie narzekałem (czyli Goodyear EXCELLENCE) wsadziłem do Astry II na (alusy Dotz Imola) i... NIE SŁYCHAC ŻANDYCH SZUMÓW OPON!!!
                                                Wniosek jest taki, że to nie wina opon tylko najprawdopodobniej:
                                                1. gówniane wygłuszenie auta!
                                                albo
                                                2. coś nie tak z alusami (MAK Veloce)
                                                Jest jeszcze jedna opcja do sprawdzenia – naciągnąć BRIDGESTONE Ecopia 150 na felgi stalowe i sprawdzić czy dalej tak słychać opony, tylko szkoda kasy na wulkanizatora:/
                                                Pozdrawiam wszystkich!
                                                LOREN* 1.4 tsi

Komentarz

• Tichy
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 544

LOREN* 1.4 tsi, stawiam na 1.

Stara Astra była lepiej wyciszona. Nowa już taka nie jest.

Komentarz

• gieu
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 607
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Tichy
                                                    LOREN* 1.4 tsi, stawiam na 1.

Stara Astra była lepiej wyciszona. Nowa już taka nie jest.
                                                    Ja przesiadłem się z Astry II HB 1.6 (po 7 latach używania) na O2FL 1.4 TSI i jedna z pierwszych rzeczy jakie zrobiły na mnie wrażenie to znacznie lepsze wyciszenie O2 FL.
                                                    Octavia II FL 1.4TSI Rosso Brunello

Komentarz

Pracuję...